General

Het Eilerts de Haan Gebergte is een bergketen in het zuidelijk deel van Suriname in het district Sipaliwini. Met deze expeditie treden we in de voetsporen van de Nederlandse militair en ontdekkingsreiziger Johan Eilerts de Haan die begin vorige eeuw het binnenland van Suriname introk om het in kaart te brengen. Deze Sang Foo tour is van niveau 3.

In 1908 vond onder leiding van Eilerts de Haan een expeditie plaats naar de bron van de Suriname rivier. Op 19 juli 1910 startte de Corantijn-expeditie met ook ditmaal Eilerts de Haan als expeditieleider. Het doel was om de Suriname rivier op te varen in de hoop de Corantijn te bereiken, om vervolgens via die rivier weer terug te keren naar de Atlantische kust. Met de gegevens die verzameld werden tijdens de expeditie, wilde het team weer een deel van Suriname in kaart brengen.
In augustus 1910 werd Eilerts de Haan tijdens de expeditie ziek, waarna hij uiteindelijk overleed op 29 augustus op 44 jarige leeftijd. Waarschijnlijk is hij gestorven aan malaria; hij werd ter plaatse begraven.

Einddoel van deze Sang Foo tour is het bezoeken van het diep in de onbewoonde jungle verborgen graf van Eilerts de Haan. Of het einddoel haalbaar is hangt mede af van de weersomstandigheden, de waterstand in de rivieren en van wat we onderweg allemaal tegenkomen. We zullen tijdens deze reis gebruikmaken van de traditionele korjaal afgewisseld met wandelingen door de jungle.

Tijdens de tocht ervaren we bijna alles wat Suriname de avontuurlijk ingestelde reiziger te bieden heeft. We bedwingen bijvoorbeeld wilde soela’s (stroomversnellingen). In totaal komen we ongeveer 15 stroomversnellingen tegen, waarbij er geholpen moet worden om de boot daar veilig doorheen te slepen. We maken jungletochten, we bouwen zelf onze hangmattenaccommodatie, en kamperen in het totaal onbewoonde oerwoud van Centraal Suriname. Er wordt ook gejaagd en gevist voor eigen gebruik.
Met een beetje geluk kruist zelfs een jaguar ons pad. In ieder geval hebben we tijdens onze tocht grote kans kaaimannen, tapirs, apen en heel veel vogels te zien, en afhankelijk van het seizoen, orchideeën of allerlei bloeiende waterplanten.

Programma Eilerts de Haan tour:

Dag 1: Paramaribo – Kajana
Rond het middaguur vliegen we in ongeveer een uur vanuit Zorg en Hoop bij Paramaribo naar Kajana, een van de laatste dorpjes aan de Boven Suriname rivier. Vanaf de landingsbaan varen we in een paar minuten naar de overkant naar ons verblijf ‘Kosindo Lodge’ voor de eerste nacht. We maken deze eerste dag een dorpswandeling door Kajana waarbij u kennis maakt met de Saramaccaanse cultuur. ’s Avonds na het diner bespreken we voor de goede orde wederom het programma.

Dag 2: Vaardag naar Sintia Dam 
Na het ontbijt vertrekken we over de Gran Rio naar Sintia Dam, een grote stroomversnelling en tevens een basiskamp van Sang Foo Jungle Expedities Suriname. Dit is de grens tussen de bewoonde en onbewoonde wereld. Veiligheid staat voorop dus we varen met 2 korjalen. Sintia Dam is een historische locatie omdat hier in 1762 de eerste vredesovereenkomst werd getekend tussen de Saramaccaners (afstammelingen van weggelopen slaven) en de Koloniale overheid. In ongeveer 4 tot 5 uur varen we tussen de rotsen en stroomversnellingen door naar Sintia Dam, waarbij we onderweg kunnen genieten van het prachtige uitzicht en overweldigende natuur. We slapen in hangmatten met klamboes.

Dag 3: Vaardag
Na het ontbijt varen we verder stroomopwaarts. In de verte kunnen we het Van Asch van Wijck Gebergte zien liggen. Omdat we in onbewoond gebied komen, hebben we ook steeds meer kans om dieren te zien. Alle acht apensoorten die Suriname kent komen voor in dit gebied, met daarnaast vele vogelsoorten zoals ara’s, toekans, reuzenijsvogels, reigersoorten en verschillende soorten roofvogels. We bouwen ons kamp weer op bij de rivier. We sprokkelen hout om vuur te maken om te koken en vis en vlees te roosteren. Vissen wordt over het algemeen gedaan met een vislijn, maar kan ook met pijl en boog gedaan worden. Het is een geweldige ervaring om te zien hoe dit gebeurt of om dat zelf te proberen. Jagen en vissen gebeurt alleen voor eigen gebruik. Een vis op het menu van de dag zou kunnen zijn de anjoemara (een karper-zalmsoort en de grootste roofvissoort in dit gebied), een toekoenari (baars) een meerval of een piranha.

Dag 4-5-6: Varen naar Stenen Poort
Elke dag varen we gemiddeld ongeveer 4 tot 5 uur en komen we steeds dieper in het binnenland. Tijdens de tocht gaan we zeker kaaimannen zien en hebben we ook kans om capibara’s, tapirs of reuzenotters te zien. Mogelijk kan ook de zeldzame en zeer schuwe jaguar worden gespot. Bij sommige stroomversnellingen gaan we uit de boot om de boot er doorheen te slepen. Ook het jagen maken we mee. Ook hier geldt weer: alleen jagen op (niet beschermde) dieren, voor eigen gebruik.

Na 4 grote dammen achter elkaar te hebben overwonnen komen we op dag 6 aan bij de Stenen Poort (Stonportoe), de naam van de stroomversnelling die de hele rivier afbakent. Dat houdt in dat de boot door de jungle gesleept zal moeten worden om onze tocht te kunnen vervolgen.
Ondertussen zijn we geroutineerd in het opbouwen van hangmattenkampen, we bouwen ons kamp op bij de rotsen of in een mooie bocht van de rivier. Dergelijke plekken zijn ook geschikt om anjoemara’s te vangen. Niets is er heerlijker dan bij een ondergaande zon een vers gevangen anjoemara te roosteren op een houtvuurtje in de wetenschap dat er in de verste verte geen mens te bekennen is!

Dag 7: Bezoek aan het graf van Eilerts de Haan
Deze dag naderen we ons einddoel, de locatie waar Eilerts de Haan begraven is. Het graf bevindt zich vlak bij de rivier. De nacht brengen we weer door in het kamp wat we bij de Stenen Poort hebben opgebouwd. Tijdens de avonduren maken we een kampvuur en genieten we, terwijl we op de rotsen liggen die nog warm aanvoelen van de dag, van een indrukwekkende sterrenhemel, met hier en daar een vallende ster. Wat willen we nog meer.

Dag 8: Terug richting Kajana
Vanaf dag 8 beginnen we aan onze vaartocht stroomafwaarts, terug richting Kajana. Onderweg maken we verschillende stops om boswandelingen te maken waarbij we van de gids uitleg krijgen over de flora en fauna die we tegenkomen. Veel planten hebben een medicinale werking en het is erg interessant om daar wat meer van te weten, inclusief over de wijze waarop de Marrons en indianen daarvan gebruikmaken. Altijd handig, om een apotheek bij de hand te hebben!
Daarna kunnen we nog heerlijk afkoelen in de rivier, waarna we lekker weg kunnen dromen in onze hangmat.

Dag 9-10-11: Varen naar Kajana
We varen terug richting Sintia Dam en Kajana. Het is een hele kunst om te zien hoe de bootsmannen de korjalen feilloos tussen alle zichtbare maar ook onzichtbare rotsen door weten te manoeuvreren. We gaan nu wat sneller omdat we stroomafwaarts varen. En nog steeds is het volop genieten van de natuur om ons heen. Een deel van Suriname met vele indrukken en ervaringen die u niet snel meer zult vergeten.

Dag 12: Aankomst in Kajana
Deze dag bereiken we Kajana, waar we onze laatste dag en nacht doorbrengen. Hier kunnen we na een lange tocht weer genieten van een heerlijke, welverdiende koude Cola of een biertje! We praten tijdens het avondeten over onze belevenissen, en brengen deze keer de nacht weer door in een bed in een lodge.

Dag 13: Kajana – Paramaribo
De laatste dag genieten we in de ochtend op onze veranda van onze lodge van een heerlijk kopje koffie of thee, van het uitzicht over de rivier. De vroege vogels onder ons kunnen ’s ochtends vroeg de dauw zien optrekken boven de rivier en daarna de zon zien opkomen die de dag weer aankondigt, waarbij het eerste leven op en rond de rivier alweer begint. Daarna volgt het ontbijt.
We kunnen na het ontbijt ook nog een kostgrondje bezoeken of heerlijk genieten en relaxen bij onze lodge of in de rivier. In de vroege middag zullen we dan weer vertrekken met het vliegtuig richting Zorg en Hoop, terug naar Paramaribo en een prachtig avontuur rijker!

Vertrekdata zijn:
Woensdag t/m maandag (13 dagen )
Maandag t/m vrijdag ( 12 dagen )
Vrijdag t/m woensdag ( 13 dagen )


Duur: 12 of 13 dagen
Transport: boot & vliegtuig

* Green Tours N Travel is de specialist op het gebied van expedities en werkt met de beste expeditieleiders in Suriname. We kunnen alle aangevraagde expedities op maat samen met u samenstellen en uitvoeren.

Available departures

This tour is repeated every weekday (working day).

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment

We are sorry, there are no reviews yet for this tour.